utorok 15. januára 2013

5 technológií, ktoré sa oplatí sledovať v roku 2013

Ďalší rok prešiel a je čas rekapitulovať. Pozrieť sa späť na rok 2012 a vyhodnotiť tie najdôležitejšie technológie. Je však päť technológií, ktoré vyčnievajú nad ostatné predovšetkým preto, že zvyšok ich príbehov zostáva nedopovedaný a čaká na dokončenie v roku 2013.


1. Bezdrôtové nabíjanie

Toto môže byť konečne rok, ktorý si budeme pripomínať, ako rok, kedy sa bezdrôtové nabíjanie dostalo do povedomia širokej verejnosti. Ako sa analytik IHS nedávno vyjadril na portáli CNET, "dostávame sa stále bližšie k mainstreamu." V roku 2012 bolo predaných okolo piatich miliónov zariadení nabíjaných bezdrôtovo, ale v najbližších dvoch, troch rokoch to môže byť okolo 100 miliónov. Napríklad americké športové arény Madison Square Garden a Virgin Atlantic patria k tým, ktorí začali stavať infraštruktúru bezdrôtového nabíjania pre svojich športových fanúšikov a tak sa pripraviť na príchod tejto technológie.




2. 3D tlač

Podľa niektorých je technológia 3D tlače veľmi preceňovaná. Ale 3D tlač sama v roku 2012 ukázala, že rastie nečakaným spôsobom. Jeden z viacerých zaujímavých príbehov v tomto roku bol aj vývoj spoločnosti Shapeways v New Yorku, ktorá otvorila 25 000 štvorcových metrov nových priestorov, kde sa nachádza 50 priemyselných 3D tlačiarní schopných vyrobiť až päť miliónov výrobkov ročne. A tak bude naozaj zaujímavé sledovať, či 3D tlač bude hrať ešte dôležitejšiu úlohu pri prototypovaní, produktovom dizajne, ale i obyčajnom živote v nadchádzajúcom roku.





3. Stylus

Treba povedať, že tablety sa stali súčasťou nášho každodenného život. Jednou z oblastí, v ktorej však zaostávajú je implementácia stylus pera. Najmä v prípade iPad-u a jemu podobným zariadeniam musia spoločnosti vyvinúť nový špeciálny stylus, a tak priniesť nový rozmer týchto zriadení hlavne pre kreatívnu skupinu ľudí. Nikto to však doteraz tak nerobí, aspoň nie v mierke pre spotrebiteľský trh (veľa profesionálnych dizajnérov si už zamilovalo stylus spojený s Wacom tabletom, ale táto technológia má tendenciu byť stále dosť drahá). Jedna zaujímavá, hoci možno trochu zavádzajúca, je vízia od Samsung Electronics. Predstavuje stylus so zabudovaným mikrofónom, ktorý by slúžil ako spojka s tabletom, napríklad na jeho ovládanie.


4. Leap 3D

Leap 3D je pohyb snímajúca technológia lepšia ako Kinect. Príbeh, ktorý naozaj vzbudil veľký rozruch v tomto roku. Technológia je 200 krát presnejšia ako Kinect a dosť jemná na to, aby odhalila samotný pohyb vašich prstov. Je smutné, že sa táto technológia nepodarila spustiť už v roku 2012, ale o to zaujímavejšie bude sledovať tento príbeh v tomto roku. Leap Motion, Inc už teraz príma pred objednávky na zariadenie v cene 69,99 dolárov za kus, tak je sa na čo tešiť.

 

5. Nook

Projekt Nook nie je zaujímavý pre svoje technológie, ale skôr preto, čo reprezentuje. V desaťročí, ktoré bolo všeobecne turbulentné pre publikovanie kníh, sprevádzalo zatvorenie niekoľkých sieti kníhkupectiev a neustále stúpajúca popularita amazonu a jeho čítačky Kindle. Ironickým paradoxom jednej z posledných sietí fyzických kníhkupectiev je, že ho môže zachrániť práve technológia Nook, ktorá je obdobou amazonského Kindlu. Práve do tohto projektu investoval Microsoft nemalú čiastku a tak bude určite zaujímavé sledovať ako zamieša karty vo svete elektronických čítačiek.

originálny článok: http://www.technologyreview.com/view/509356/five-technologies-to-watch-in-2013/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára