nedeľa 9. decembra 2012

Edison Awards

Jedno z najprestížnejších ocenení v oblasti, vedy, inovácie a dizajnu v USA. Priznám sa, že som o ňom dlho ani len nepočul, pritom vo svete inovácie má svoju váhu. Pôvod tohto ocenenia siaha do roku 1987, kedy bola založená Americká Marketingová Asociácia ale až od roku 2008 ako samostatná organizácia. Nominácie a ocenenia sú v 15 kategóriách, ktoré hodnotí viac než 3000 vedúcich obchodných manažérov a akademikov z celej krajiny. Viac informácií je možné nájsť na http://www.edisonawards.com/

sobota 8. decembra 2012

BioLite

Nie je veľmi zvykom, že by som tu písal priamo o zariadeniach, ale toto je výnimočné. BioLite je vynikajúci autdorový pomocník. Je to taký vylepšený varič na tuhé palivo. K variču je pripojený termoelektrický generátor, ktorý premieňa teplo na elektrickú energiu. Tá poháňa malý ventilátor, ktorý rozdúchava oheň, a tým zvyšuje účinnosť spaľovania. Okrem toho nevyužitú elektrickú energiu je možné využiť na nabíjanie napráklad telefónu.
Už desať rokov testujú vedci materiál, ktorý by mohol priniesť revolúciu v svietení. Nahradiť môže kompaktné žiarivky, LED-ky i OLED panely.









Volajú ho Fipel. Plast obsahujúci malé množstvo nanočastíc sa pri prechode elektrického prúdu rozžiari. Svetlo vytvára v celom svojom objeme a jeho intenzita je porovnateľná s najnovšou generáciou LED-iek. Výhodou nového svietidla je, že neobsahuje žiadne toxické prvky, možno ho ľubovoľne tvarovať bez akýchkoľvek obmedzení a pomer spotrebovanej energie k svietivosti je lepší ako pri doterajších svetelných zdrojoch.

Flexibilný materiál

Nový materiál by podstatne mohol zmeniť spôsob, akým osvetľujeme svoje domácnosti, pracoviská či interiér dopravných prostriedkov.
Predstavte si lampu bez žiarovky, ktorej dekoratívne tienidlo je zdrojom svetla. Mohol by tiež fungovať ako ploché svietiace pásy či povrchy, ktoré priamo vyžarujú svetlo do okolia.
Podľa slov vývojárov, ich obchodný partner plánuje spustiť výrobu už budúci rok. Ceny a meno výrobcu sú zatiaľ tajomstvom.
V dobe, keď štáty tlačia domácnosti a podniky k znižovaniu spotreby elektriny má novinka šancu na úspech. Ľudí odrádza ortuť v kompaktných žiarivkách a príliš nedôverujú LED a OLED svietidlám pre ich vysokú cenu a zahrievanie počas prevádzky. K novým svetelným zdrojom ich tlačí iba zákazová politika štátov.

Neprehrievajú sa

Fipel vyžaruje svetlo, ktoré sa nápadne podobá na dennú žiaru slnka. Pigmentovaním materiálu však možno dosiahnuť jeho tónovanie či zafarbenie. Zmenou pretekajúceho prúdu možno upravovať intenzitu osvetlenia.
Vývojárom hrajú do karát obmedzenia súčasných technológií. Pri LED-kách je dôležité chladenie. Ak sa pri prietoku vysokého prúdu prehrejú, výrazne sa skracuje ich životnosť.
Podobné je to aj pri OLED paneloch. Ich svietivosť nemožno zvyšovať. Ak nimi preteká privysoký prúd, organické molekuly ktoré tvoria svetlo sa rozpadnú.
Informoval o tom server SmartPlanet.com.

sobota 1. decembra 2012

Materialing.com

Jedna z mála stránok v našom jazyku a široko ďaleko, ktorá sa seriózne venuje materiálom a materiálovému inžinierstvu.

A čo tu vlastne nájdete?
Prvým a veľkým plus, že tu nájdete aktuálne informácie. Aj keď ich nie je veľa, ale snažia sa byť pravidelne publikované.
Vlastné autorské články, nie len preložené zo zahraničných zdrojov.
Jednotlivé články sú primerane obsiahle, čiže nenudia a poskytujú zrozumiteľné informácie.
Jednotlivé témy sú profesionálne spracované a nesnažia sa pôsobiť ako senzácia ale sú zdrojom relevantných informácií o danej téme.
Môžete tu nájsť kontakty na odborníkov v materiálovom inžinierstve a poradenstvo.
Určite navštívte aj ich FB fanpage, je tam o niečo viacej informácií a zaujímavé odkazy.

Jednoznačne sa oplatí trochu presurfovať stránku. Možno nájdete nejakú tu inšpiráciu. Mňa osobne zaujal napríklad článok Ekologický materiál - polymérny kompozit s konopným vlákno.