sobota 8. decembra 2012

Už desať rokov testujú vedci materiál, ktorý by mohol priniesť revolúciu v svietení. Nahradiť môže kompaktné žiarivky, LED-ky i OLED panely.









Volajú ho Fipel. Plast obsahujúci malé množstvo nanočastíc sa pri prechode elektrického prúdu rozžiari. Svetlo vytvára v celom svojom objeme a jeho intenzita je porovnateľná s najnovšou generáciou LED-iek. Výhodou nového svietidla je, že neobsahuje žiadne toxické prvky, možno ho ľubovoľne tvarovať bez akýchkoľvek obmedzení a pomer spotrebovanej energie k svietivosti je lepší ako pri doterajších svetelných zdrojoch.

Flexibilný materiál

Nový materiál by podstatne mohol zmeniť spôsob, akým osvetľujeme svoje domácnosti, pracoviská či interiér dopravných prostriedkov.
Predstavte si lampu bez žiarovky, ktorej dekoratívne tienidlo je zdrojom svetla. Mohol by tiež fungovať ako ploché svietiace pásy či povrchy, ktoré priamo vyžarujú svetlo do okolia.
Podľa slov vývojárov, ich obchodný partner plánuje spustiť výrobu už budúci rok. Ceny a meno výrobcu sú zatiaľ tajomstvom.
V dobe, keď štáty tlačia domácnosti a podniky k znižovaniu spotreby elektriny má novinka šancu na úspech. Ľudí odrádza ortuť v kompaktných žiarivkách a príliš nedôverujú LED a OLED svietidlám pre ich vysokú cenu a zahrievanie počas prevádzky. K novým svetelným zdrojom ich tlačí iba zákazová politika štátov.

Neprehrievajú sa

Fipel vyžaruje svetlo, ktoré sa nápadne podobá na dennú žiaru slnka. Pigmentovaním materiálu však možno dosiahnuť jeho tónovanie či zafarbenie. Zmenou pretekajúceho prúdu možno upravovať intenzitu osvetlenia.
Vývojárom hrajú do karát obmedzenia súčasných technológií. Pri LED-kách je dôležité chladenie. Ak sa pri prietoku vysokého prúdu prehrejú, výrazne sa skracuje ich životnosť.
Podobné je to aj pri OLED paneloch. Ich svietivosť nemožno zvyšovať. Ak nimi preteká privysoký prúd, organické molekuly ktoré tvoria svetlo sa rozpadnú.
Informoval o tom server SmartPlanet.com.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára