piatok 6. januára 2012

Pite dobrú vodu z vodovodu

Jedným z možných využití nanotechnológií je aj schopnosť čistiť vodu. Aj tu existuje niekoľko spôsobov ale v podstate sú založené na dvoch základných princípoch. Jeden sa snaží reakciou odbúrať nečistoty a ten druhý ich filtruje ale až tak, že zostane naozaj len čisté H2O.

Nanoželezo čistí vodu

Svetový unikát v podobe čističky odpadových vôd, ktorá využíva nanotechnológie, testujú českí vedci na olomouckej Univerzite Palackého (UP).Vďaka nim je teraz možné z vody odstrániť aj také toxické látky, ktoré sa doposiaľ tradičnými metódami nedarilo odbúrať. Princíp technológie je založený na kontakte znečistenej vody a nanočastíc železa o rozmere 40 až 100 nanometrov v špeciálnom reaktore. 

Nezanedbateľnou výhodou technológie je tiež skutočnosť, že odpadovým produktom transformácie nanoželeza je netoxický oxid železnato-železitý. Ten možno vďaka špecifickým magnetickým vlastnostiam ľahko separovať a použiť tak pre ďalšie recykláciu.

Vyvinutý reaktor svojím konštrukčným riešením dovoľuje aplikáciu nanoželeza pri čistení podzemných vôd, odpadových priemyselných vôd, ale aj znečistených povrchových a pitných vôd. Praktické testy navyše ukázali schopnosť nanoželeza eliminovať aj látky, ktoré boli doteraz považované za neodbúrateľné. Na čistenie sa taktiež môžu použiť častice striebra, zlata alebo platiny, ale tie sú neporovnateľne drahšie.

Nanofilter  

Základom celého systému je 3D nanomembrána s otvormi o veľkosti do jedného nanometra. Je to priestorové mikrositko s otvormi tak malými, že nimi prejdú len molekuly vody. Táto úplne čistá voda je minerálne nevyvážená a preto rozpúšťa a pohlcuje všetko, s čím príde do styku. Ľudia jej preto tiež niekedy hovoria voda hladná. Keď ju začnete niekde používať, nebude zanášať potrubia, naopak je schopná zanesené potrubia vyčistiť. Možno s ňou dokonale umývať rôzne povrchy bez použitia ďalších chemikáliívymývať fľaše v pivovaroch a iných prevádzkach, umývať autá v umývačkách, prať takmer bez prášku na pranie. Takéto filtrovanie vody, môže byť vynikajúci spôsob získavania pitnej vody pre obyvateľov tretieho sveta.

Bližší popis niektorých ďalších technológií.

Video:
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára