pondelok 16. januára 2012

Materiál, uzdrav sa! / self-healing materials

Produkty a materiály sa dokážu sami "vyliečiť". Doposiaľ výsadu prírody preberajú na seba aj materiály vyrobené človekom. Objavujú sa prvé lastovičky, ktoré samé dokážu opraviť malé trhliny a praskliny na svojom povrchu. Radia sa tak do skupiny inteligentných alebo tiež šikovných materiálov.
Ide hlavne o polyméry a kompozitné materiály. Existuje niekoľko spôsobov ako sa regenerujú, pričom je potrebné im pri tom predsa len trochu dopomôcť, najčastejšie pôsobením svetla alebo tepla.


Jeden z prvých takýchto materiálov bol vyvinutý vo Francúzsku v roku 2008. Ide o gumu, ktorú je možné po rozrezaní opäť spojiť a to jednoduchým priložením obidvoch koncov k sebe. Čas úplného spojenia závisí od hrúbky prierezu. Po ich spojení si guma zachováva svoje mechanické vlastnosti.
Bližšie info.

Ďalším takýmto materiálom, ktorý si získal popularitu bol uvedený na svetlo sveta vroku 2011 americkými vedcami z Case Western Reserve University. Predstavili nový typ plastu, ktorý sa dokáže sám opraviť, keď je vystavený bežnému svetlu.
Bližšie info.


Tretím spôsobom, môže byť vloženie mikrokapsúl s lepidlom alebo živicou, ktoré sa uvoľnia v mieste poškodenia materiálu a vyplnia trhlinu.
Bližšie info.

Do tejto skupiny by sme mohli taktiež zaradiť materiály s tvarovou pamäťou, ktoré aj napriek plastickej deformácii dokážu nadobudnúť svoj pôvodný tvar, čiže "uzdraviť sa".
Bližšie info.






Využitie:
- náterové hmoty
- ochrana automobilov pred neprajnými susedmi
- ochrana nábytku pred domácimi miláčikmi
- ochrana elektroniky, mobilné telefóny, ktoré nechcene padajú na zem
- hračky pre deti, ktoré sa sem tam podarí zlomiť
- predlžovanie životnosti produktov

Video:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára