utorok 24. januára 2012

Material s DNA

Replikácia a rozmnožovanie sú predmetom výskumu vedcov už dlhšie roky. Túto výsadu, doposiaľ len živej hmoty (rastlín, živočíchov), sa človeku postupne darí napodobňovať. Jedným z krokov k vytvoreniu samoreplikujúcich sa materiálov je aj objav vedcov z Newyorskej Univerzity, ktorý vytvorili štruktúry schopné vytvoriť sami seba.

Samotná replikácia prebieha veľmi podobne ako transkripcia DNA v živých organizmoch. Časť kódu, ktorý chceme replikovať sa umiestni do špeciálneho roztoku, v ktorom si vytvorí kópiu, ktorá je však, podobne ako u prepisu DNA, jej doplnkom
(komplementom), akýmsi zrkadlovým obrazom. Zahrievaním roztoku sa tieto dve od seba oddelia a replikácia prebieha na tejto dcérskej komplementárnej štruktúre. Proces sa znova opakuje a jeho výsledkom je jedna kópia pôvodnej molekuly a jedna k nej komplementárna štruktúra. Čo sa s týmto komplementom, ktorý nemusí niesť žiadnu zrozumiteľnú informáciu ďalej udeje výskumníci nespomínajú. Je to jeden z dvoch veľkých rozdielov medzi umelou a “živou” replikáciou – tým druhým je absencia biologických látok, najmä enzýmov v procese replikácie.

Zatiaľ čo vedci upierajú zrak na možný rozvoj zárodku novej technológie a jeho praktickú aplikáciu, znepokojujúca je skutočnosť, že jedným z hlavných sponzorov projektu sú armádne organizácie.

Zdroj eveda.sk
Originálny príspevok sciencedaily.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára